dinsdag 18 april 2017

Koekjes

Deze koekjes zijn echt super lekker!                                       
Thuis klagen ze dat ik bijna nooit meer bak. Mijn gezinsleden geven aan dat ze mijn lekkere baksels missen. Dus...... is het tijd voor koekjes. Deze keer met verschillende noten, cranberries en gember.

Recept 

Je kunt hiermee ongeveer 30 koekjes maken.

Tijd

Voorbereiden 20 minuten + 30 minuten wachten op het deeg +
9-12 minuten in de oven.

Het deeg

  • 150 g speltbloem en 100 g volkorenbloem (of 1 soort bloem)
  • 100 g kokosbloesem suiker
  • merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g koude boter
  • 1 ei
  • snufje zout

De heerlijke vulling

  • 50 g walnoten (in stukjes)
  • 50 g amandelen (in stukjes)
  • 50 g cranberries
  • stukje verse gember (geperst met knoflookpers)
  • 100 g pure chocola (74% cacao in stukjes)

Vorm of glas met doorsnee van 5 cm


Maken van het deeg

In een kom de bloem, suiker, snufje zout en vanillemerg mengen. De blokjes boter erbij doen en erdoor prakken met een vork. De ingrediënten met koele hand tot een samenhangend deeg kneden. Het ei, de noten, cranberries, gember en stukjes chocola erbij doen en nog even goed doorkneden.
Een bal van het deeg maken en in de kom, afgedekt met folie, een half uurtje in de koelkast zetten.

De oven voorverwarmen op 190 graden. Als het half uurtje om is, het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak, tot een lap van zo'n 3/4 cm dik. Steek met het glas (of uitsteekvorm) rondjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. De deegresten bij elkaar doen, opnieuw uitrollen en rondjes uitsteken. De koeken in 9-12 minuten goudbruin en gaar bakken. Af laten koelen op een rooster.

Tip: Als je de koekjes knapperig wilt houden, doe dan wat ongekookte rijstkorrels in de trommel. Dit neemt het vocht op!

Niet zo zoet en lekker knapperig :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten